Gossip-girl-accounts grote zorg voor middelbare scholen

Middelbare scholen zitten in hun maag met scholieren die via anonieme TikTok-accounts roddels verspreiden over medeleerlingen en docenten. Wat is er tegen te doen? Docent Lucelle Comvalius wil een harde aanpak, schooldirecteur Raymon van den Berg schorste vorige week nog 14 leerlingen en de Rotterdamse ombudsman Marianne van den Anker kwam erachter dat haar dochter een roddelaccount had. 

Middelbare scholen staan voor een uitdaging met betrekking tot scholieren die via anonieme Gossip-girl-accounts roddels verspreiden over hun medeleerlingen en docenten. Wat kan er gedaan worden om dit probleem aan te pakken? Schooldirecteur Raymon van den Berg schorste vorige week 14 leerlingen vanwege hun betrokkenheid.

Leerlingen worden geschorst

“De leerlingen die geschorst zijn, hebben de roddels gekoppeld aan personen”, vertelt de schooldirecteur.”Dan verschijnt er een roddel op TikTok en reageren ze in de comments wie dat zijn. Zo gaan er ineens namen van docenten rond.” Ook zijn er enkele leerlingen die zich bij de directie hebben gemeld. “Ik heb een mail rondgestuurd en op basis daarvan hebben mensen aangegeven dat ze roddels hebben ingestuurd en dat die zijn gepost.”

Het levert leerlingen dus gelijk een schorsing op. Dat is nodig denkt, Van den Berg. “De aard van de roddels en wat het doet met de mensen die genoemd worden, zet de sociale veiligheid in de school ineens helemaal onder druk. Dan heb ik geen werkklimaat en geen leerklimaat meer in de school en dan gaat het hele onderwijs meteen de soep in.”

Docenten durven niet meer voor de klas

Het zorgt er op dit moment zelfs voor dat docenten niet meer voor de klas durven. “Ik heb docenten huilend aan de lijn gehad over wat er over hen gezegd is. Het zit ten onrechte in de categorie seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Gossip-girl-accounts op TikTok terug. 

Vergelijkbare artikelen