”De Republikeinse partij is onbestuurbaar geworden en daarmee het land ook”

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verkeert in crisis na de historische afzetting van voorzitter Kevin McCarthy. Zonder een voorzitter is het Huis verlamd en kan het geen wetten of begrotingen aannemen, maar wie McCarthy moet opvolgen is nog volstrekt onduidelijk. Wat voor gevolgen heeft deze impasse voor de positie van Joe Biden en de steun aan Oekraïne? Directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke en Amerikacorrespondent Karlijn van Houwelingen vertellen het bij Op1.

De chaos in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is compleet, nadat Kevin McCarthy als voorzitter werd afgezet. Zijn eigen partijgenoot Matt Gaetz diende daarvoor een motie in die door alle Democraten en acht Republikeinen gesteund werd. ”Het is muiterij in de Republikeinse partij. Die partij is eigenlijk onbestuurbaar geworden en daarmee het land ook. Het land is nu onregeerbaar door diepe politieke polarisatie en extremisme in de Republikeinse partij”, aldus correspondent Karlijn van Houwelingen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen