Frank Rubio leeft al een jaar in de ruimte

Hoe is het om een jaar te leven in de ruimte? Als NASA-astronaut Frank Rubio volgende week weer op aarde land heeft hij een Amerikaans record gebroken. Maar liefst 371 dagen zweefde hij rond in het internationale ruimtestation ISS. Astronaut André Kuipers verbleef zelf al eens 6,5 maand in de ruimte en vertelt vanavond samen met astronauten-arts Maybritt Kuypers wat dat met je lichaam doet.

Eerder deze maand brak NASA-astronaut Frank Rubio het record voor de langste tijd die een Amerikaan ooit in de ruimte heeft doorgebracht. Donderdag vierde hij zijn eenjarig jubileum in een baan om de aarde. De 47-jarige Rubio is sinds 21 september 2022 samen met de Russische kosmonauten Sergej Prokopjev en Dmitry Petelin aan boord van het internationale ruimtestation.

André Kuipers weet hoe het voelt. “Toen ik op de grond kwam voelde het alsof er een magneet aan me trok. Ik had echt het gevoel dat ik liever boven was gebleven. Dat zweven is veel prettiger dan de zwaartekrachten die je hier voelt op aarde. Je lichaam moet zich aanpassen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met André Kuipers en Maybritt Kuypers over Frank Rubio, die al een jaar in de ruimte leeft, terug.

Vergelijkbare artikelen