Zestig jaar na Martin Luther Kings ‘I have a dream’

‘I have a dream.’ Precies zestig jaar geleden sprak Martin Luther King deze legendarische woorden. Hoe kwam deze zin in de speech? Dat vertelt vriend en voormalig pr-man Harcourt Klinefelter, samen met Annelies Klinefelter en historicus Peter Sierksma, die onderzoek deed naar de nalatenschap van Martin Luther King. Hoe actueel is zijn gedachtegoed vandaag de dag nog?

Als twintigers werkten Annelies en Harky Klinefelter met en voor Martin Luther King, en kwamen ‘s zondags bij hem op de koffie. Deze week, exact 60 jaar geleden, hield King de beroemde ‘I have a dream’ toespraak, maar de lessen van de dominee zijn nog steeds super actueel vindt Annelies. “Als we naar Nederland kijken, waar de afgelopen jaren wel meer mensen van kleur zijn binnengekomen, is het wel duidelijk dat we niet de tolerantie hebben die we dachten dat we hadden.”

Wantrouwen

De afgelopen jaren hebben we in Nederland te maken gehad met de MeToo-beweging en de Black Lives Matter-beweging en volgens Annelies Klinefelter blijkt daaruit dat er ook in onze samenleving nog veel wantrouwen naar elkaar heerst. “Men kent elkaar niet en men woont in aparte wijken. We zijn er absoluut nog lang niet en daar kun je niet omheen.”

Kijk hier het hele gesprek over de beroemde speech van Martin Luther King terug. 

Vergelijkbare artikelen