Steeds meer medewerkers verlaten de zorg: grootste uitstroom sinds 2010

Steeds meer medewerkers verlaten de zorg. Afgelopen jaar vertrokken ruim 155.000 mensen uit de sector. Dat is de grootste uitstroom sinds 2010. We bespreken met Sanne Cordfunke en Nina Willemsen, die de verpleegkunde achter zich lieten en met bestuursvoorzitter Gelre-ziekenhuizen Pier Eringa, waar de groeiende uitstroom vandaan komt.

Sanne Cordfunke besloot te stoppen als verpleegkundige. Als belangrijkste reden noemt ze de werkdruk. ”Je moet steeds meer doen met minder mensen. En daarbij is het ook zo dat de zorg steeds intensiever wordt. Het wordt steeds pittiger om de functie uit te voeren.”

”In de praktijk is het zo dat je wel eens aan een dienst begint terwijl je eigenlijk niet genoeg personeel op de vloer hebt. Dan moet je proberen er het best van te maken. Maar het kan ook leiden tot fouten, want je moet veel meer doen met minder mensen.”

”Ook het menselijke valt weg. Ik kom uit de oncologie, een heftige functie waar mensen vaak heftig nieuws te verwerken krijgen. Dan wil je de tijd hebben om met die mensen in gesprek te gaan en dat heb je niet altijd. Dan neemt ook het plezier van je werk af en dat is niet de reden waarom je verpleegkundige wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Moeite met rondkomen

Toen Nina Willemsen vijf jaar oud was wist ze al dat ze verpleegkundige wilde worden. Toch besloot ze tijdens haar opleiding al om er weer mee te stoppen. ”Ik had al een hbo-opleiding afgerond, een huis, een auto en een heel leven. Je hebt al een studieschuld en dan ga je een opleiding doen. De opleiding werd betaald vanuit het ziekenhuis, maar de salarissen zijn niet toereikend. Ik kwam niet rond in de maand.”

”Op een gegeven moment weegt wat je doet gewoon niet meer op tegen de zorgen die je dan thuis daarvan hebt. Terwijl ik het zo ontzettend leuk vond. Ik wilde echt niet stoppen, maar ik trok het zelf niet meer. Je wordt ook vijf dagen per week ingeroosterd, dus je kan er geen baan naast hebben. Dat had ik echt met liefde gedaan, maar het ging niet.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen