“De PVV heeft zich het meest vernederd”

De ChristenUnie gaat met onder andere de PVV een coalitie vormen in Flevoland. En dat is veel leden in het verkeerde keelgat geschoten. Voormalig directeur van het wetenschappelijk instituut van CU Wouter Beekers is wel voorstander. In Op1 vertelt hij waarom. Journalist Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad volgde de formatie op de voet.

Veel leden van de ChristenUnie in Flevoland begrijpen nog steeds niet waarom ze samen met de PVV in een coalitie stappen. Ondanks weken van interne kritiek heeft de fractievoorzitter Harold Hofstra afgelopen zijn handtekening gezet onder het coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur.

PVV heeft zich vernederd

“De ChristenUnie vindt het verschrikkelijk wat er gebeurt”, vertelt politiek journalist Sjirk Kuijper. “Maar de partij die zich het meest vernederd heeft en door een poortje is gegaan om erin te komen is de PVV. Niets wat de PVV-kiezer boeit, staat in dat akkoord.”

Waarom heeft de partij zich het meest vernederd? “Voordat er over het akkoord onderhandeld werd, moest de PVV een soort verklaring van goed gedrag ondertekenen.” Daarin stond dat ze zich aan bepaalde kernwaarden moesten houden. “Ze zouden zich houden aan artikel 1 van de grondwet en aan de rechtelijke uitspraak. En dat is een hele spannende. In 2015, toen de PVV mee wilde doen in de coalitie in Flevoland, vroeg de VVD aan hen of ze afstand namen van de minder-Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders. Daar namen ze geen afstand van.”

Nu dan wel? “Ze onderwerpen zich aan de rechtelijke uitspraken. Alles wat Wilders heeft geroepen over nep rechters zegt de PVV in Flevoland nu dat ze landelijke regelgeving eerbiedigen. Ze zullen ook niet de coalitiepartners voor verrassingen stellen en wat in Den Haag geroepen wordt, blijft in Den Haag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter Beekers en Sjirk Kuijper terug.

Vergelijkbare artikelen