Wie zit er achter het opblazen van de dam bij Nova Kachovka?

Grote delen van Zuid-Oekraïne staan onder water door het opblazen van de stuwdam bij Nova Kachovka. Grootschalige evacuaties zijn op gang gebracht en de schade aan het gebied is enorm. Wie is er verantwoordelijk en wat zijn de gevolgen voor de oorlog? We bespreken het met brigadegeneraal Han Bouwmeester, docent internationaal strafrecht Marieke de Hoon en Oost-Europacorrespondent Michiel Driebergen, die dichtbij het getroffen gebied is.

Wereldwijd geschokte reacties na het doorbreken van een stuwdam bij Cherson in Oekraïne. Een groot gebied is onder water gelopen. Is het zeker dat Rusland erachter zit, wat betekent dit voor het ondergelopen gebied en hoe verandert dit de oorlog? “Het zet een heel gebied onder water en dat maakt het lastig voor militairen om daar te manoeuvreren. Dat is misschien ook wel één van de redenen”, vertelt Han Bouwmeester.

Wie is verantwoordelijk?

Het blijft nog de vraag wat er precies gebeurd is en welke partij er achter het opblazen van de dam zit. Volgens Bouwmeester moeten we voorzichtig zijn met het trekken van conclusies. “We weten het nog niet zeker. Je moet kijken naar motieven van beide partijen en dat koppelen aan de praktische uitvoering van het geheel. Je moet kijken wat voor motieven Oekraïne heeft. Dan zou het een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn, maar we weten ook hoe Rusland optreedt. Dat is vrij meedogenloos en ook zij kunnen er baat bij hebben om de aandacht te verleggen naar dit gebied.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen