Personeelstekort of toch een banenoverschot?

Er is geen tekort aan personeel, maar er zijn juist te veel banen, doordat ongezonde bedrijven overeind gehouden worden door overheidssteun. En daar moet volgens hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN-Amro een einde aankomen. Moet de overheid minder subsidiëren? Ze gaat in Op1 in gesprek met voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof.

Bouwprojecten die stilliggen, zieken die lang moeten wachten op zorg, restaurants die niet alle dagen open kunnen en scholen die vierdaagse lesweken overwegen. In steeds meer sectoren lukt het niet om de roosters rond te krijgen door personeelstekorten. Maar volgens hoofdeconoom van ABN AMRO Sandra Phlippen is er helemaal geen personeelstekort. Er is een overschot aan banen. “Het gaat tegen je intuïtie in, dat begrijp ik heel goed”, vertelt de econoom. 

Uitzoomen op personeelstekort

Toch moeten we volgens Phlippen een stap terug doen en eerst het grotere geheel bekijken. “Je kunt op de millimeter van vandaag kijken en dan zie je vacatures die niet gevuld kunnen worden en personeelstekort. Maar als je een stap naar achter doet en kijkt hoe we hier zijn beland, zie je dat we in een economie terecht zijn gekomen die ver boven zijn capaciteit opereert. En waarin we meer willen dan we aan middelen en instrumenten tot onze beschikking hebben. Dat komt ergens vandaan en ik denk dat we het daar over moeten hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Phlippen vertelt dat één van de oorzaken van het door haar genoemde banenoverschot voortkomt uit de coronacrisis. Zijn er te veel bedrijven overeind gehouden met staatssteun? Nee, denkt Jacco Vonhof van het MKB-Nederland. “Het is zo dat we minder faillissementen zien, maar we zien veel meer bedrijfsbeëindigingen, dus mensen die zelf stoppen met hun bedrijf voordat het zou gaan failleren.”

Slecht te voorspellen

“Maar even los van die cijfers”, vertelt Vonhof verder. “Economie is een wetenschap en een goede, maar geen exacte wetenschap. Het rare van de economie is dat die vaak achteraf heel goed verklaard, maar naar voren toe heel vaak de plank nogal mis slaat. We zien nu ook weer dat we in een enorme krimp zitten, die we allemaal niet hadden zien aankomen.”

Kijk hier het hele gesprek met Sandra Phlippen en Jacco Vonhof terug.

Vergelijkbare artikelen