CDA en VVD willen verschil maken tussen asielzoekers

Het kabinet wil binnen afzienbare tijd de asielstroom drastisch omlaag brengen. Maar vooralsnog is het kabinet tot het bot verdeeld over de manier waarop. CDA-Kamerlid Bart van den Brink pleit er daarom voor dat vluchtelingen voortaan twee soorten statussen moeten krijgen. Hoe gaat dit de instroom omlaag brengen? Over dit plan vertelt hij bij Op1.

CDA en VVD willen dat Nederland verschil gaat maken tussen asielzoekers: sommigen zouden slechts een tijdelijke verblijfsvergunning moeten krijgen en terug moeten naar hun land van herkomst als de oorlog is afgelopen.

Twee typen bescherming

“We hebben internationaal afgesproken dat er twee typen bescherming zijn voor vluchtelingen. De ene is een permanente, voor mensen die vluchten voor hun geloof, hun ras of sekse. Zij mogen hier blijven. De andere is een bescherming voor mensen die vluchten uit een plek waar een oorlog is. Dat heet een subsidiaire bescherming. Een tijdelijke bescherming, omdat er vanuit gegaan werd, ook in het verleden internationaal rechtelijk vastgelegd, dat die mensen op enig moment weer terug kunnen.”

Een achterliggende gedachte bij de zogeheten subsidiaire bescherming is dat de vluchtelingen na afloop van de oorlog terugkeren om te helpen bij de wederopbouw van het land. “Maar ook om in ons land weer ruimte te bieden aan vluchtelingen die weer op onze bescherming willen rekenen. We hebben een traditie van bescherming bieden. Dat moeten we ook vasthouden. Als je dat voor een deel van de groep tijdelijk doet, kun je in de toekomst andere mensen bescherming bieden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bart van den Brink over asielzoekers terug.

Vergelijkbare artikelen