“Militairen die weten wat oorlog is, zijn het meest tegen oorlog”

Hoe vier je de vrijheid ten tijde van oorlog op het Europese continent? In de podcast Veldheren gaan generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in gesprek met journalist Jos de Groot over hoe oorlog werkt en hoe het van invloed is op de vrijheid van mensen. Ze schuiven met zijn drieën aan over de speciale 5 mei-uitzending en vertellen wat vrijheid voor hen betekent.

Voor vrijheid moet je blijven vechten en dat doet iedereen op zijn eigen manier. Sommigen kiezen voor het woord, anderen voor de pen, maar oud-generaals Peter van Uhm en Mart de Kruif kozen voor het geweer. In hun podcast Veldheren vertellen ze waarom. “De discussie over vrijheid is het afgelopen jaar totaal veranderd. Militairen die weten wat oorlog is, zijn eigenlijk het meest tegen oorlog”, begint De Kruif. 

“Ze weten wat de consequenties daarvan zijn, maakten het mee en dragen dat ook met zich mee”, gaat de oud-generaal verder. “Maar het kan nog veel erger zijn als je het kwaad maar zijn gang laat gaan en je doet er niks tegen. Die ervaring hebben we gehad in de Tweede Wereldoorlog en die ervaring hebben we nu weer. Een land wordt vernietigd waar we bij staan.”

Had de oorlog voorkomen kunnen worden?

Het draait er volgens De Kruif om of dit conflict voorkomen had kunnen worden. “Vanaf 2014 wisten we al dat dit zou gebeuren. De rapporten lagen stapels hoog en Poetin heeft het zelf aangekondigd. Wat nou als we eerder het gesprek met Poetin waren aangegaan en vooraf hadden verteld wat de consequenties zouden zijn. Dat hebben we niet gedaan.”

En dat is iets wat ons, maar vooral Oekraïne duur is komen te staan. “Of we daar nou gelijk in hebben of niet: de prijs wordt vooral betaald door het Oekraïense volk. Ik vind dat we met zijn alleen in de spiegel moeten kijken en we moeten ons afvragen hoe we dit hadden kunnen voorkomen. We moeten zorgen dat dit voor onze kinderen en kleinkinderen niet nog een keer gebeurd”, besluit De Kruif.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Veldheren terug.

Vergelijkbare artikelen