Hiphop viert zijn vijftigste verjaardag

50 jaar geleden werd in de straten van the Bronx in New York een nieuwe muziekstijl geboren die de muziekwereld voor altijd zou veranderen: hiphop. Van rappen op straat tot miljarden streams nu op Spotify. In Op1 bespreken we met rapper Brainpower en radio-dj Angelique Houtveen hoe hiphop uitgroeide tot het grootste muziekgenre van nu. 

Precies vijftig jaar geleden begon het in The Bronx, New York: met een feestje in een bakstenen toren werd de hiphopcultuur geboren en het bracht ons veel meer dan alleen de muziek van artiesten als 50Cent, 2Pac enEminem. “Inmiddels is het meest gestreamde genre ter wereld en het meest verkopende genre ter wereld en dat is al een tijdje zo. Mensen die zeggen dat het een niche is in de muziekwereld kennen de feiten niet”, vertelt radio-dj Angelique Houtveen. 

Streamingstijdperk

“Ik ben blij dat we nu leven in een streamingstijdperk, waar je gewoon cijfers hebt”, gaat Houtveen verder. “Ik ben opgegroeid in een tijd dat we veel naar TMF keken en dan zag ik best veel Hiphop en R&B, maar je hoorde het nooit op de radio. Mensen zeiden dat het voor een klein groepje was en dat werd geloofd. Nu kunnen we kijken naar de miljoenen luistercijfers en zien we dat Hiphop helemaal geen niche is.”

Cultuur

Rapper Brainpower geeft een theatershow over Hiphop. Wat is de belangrijkste les die hij mensen wil meegeven? “Ik leg in iets meer dan 2 uur uit wat het fundament van Hiphop behelst in al haar glorie. Ik wil mensen deel laten uitmaken van die cultuur, want het is natuurlijk veel meer dan alleen een muziekgenre. Het is een cultuur.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Brainpower en Angelique Houtveen over de 50ste verjaardag van het muziekgenre Hiphop terug.

 

Vergelijkbare artikelen