Zelensky wil Poetin voor internationaal strafhof, Geert-Jan Knoops betwijfelt haalbaarheid

Als het aan Zelensky ligt moet Poetin berecht worden in Nederland. Dat is een van de boodschappen die de Oekraïense president meegaf tijdens zijn bezoek aan Den Haag. Wat betekent de komst van Zelensky naar Nederland? We bespreken het in Op1 met minister van Defensie Kajsa Ollongren, politiek verslaggever Thomas van Groningen, advocaat Geert-Jan Knoops en de Oekraïens-Nederlandse Victoria Koblenko.

“Ik zag een bijzonder vermoeide, misschien wel uitgeputte man binnenkomen”, vertelt Victoria Koblenko over de komst van Zelensky, die een speech had geschreven in het Engels. En dat is opvallend, vindt de Oekraïense Nederlander. “Dat zijn we niet van hem gewend.” Het was niet alleen voor haar onverwachts. “Overal lagen koptelefoontjes. Dus de zaal ging ervan uit dat het vertaald zou worden.”

“Het voelde toch een beetje als een uitvaart. Ik had het een beetje onderschat. Als je een toespraak op televisie hoort of je ziet later de highlights is het anders dan wanneer je de energie echt voelt. Dat was overweldigend.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zelensky sprak militairen toe

Minister van Defensie Kajsa Ollongren bezocht met Zelensky de militaire basis in Soesterberg. Waar hij in Oekraïne alleen het toegestuurde materieel ziet, kon hij hier met de mensen achter de wapens praten. “Hij kon nu spreken met degenen die geholpen hebben met het gereedmaken van het materieel of het trainen van de Oekraïense militairen die het materieel moeten gebruiken.”

Het materieel kreeg nu voor de Oekraïense president een gezicht. “Zelensky sprak ze allemaal toe. Hij bedankte ze allemaal. Hij zei: ‘wat jullie doen, maakt het verschil tussen leven en dood.’ En zo is het natuurlijk. Ze vechten in een oorlog, waar  het liefst goed uit willen komen. Dat is natuurlijk niet zo, want er sneuvelen elke dag Oekraïense militairen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

F’16 leveren

“We begrijpen de wens van Oekraïne om F’16’s te krijgen. We begrijpen ook dat wij daar een rol in kunnen spelen”, vertelt de minister van Defensie. Wat haar betreft, is een goed idee om de gevechtsvliegtuigen te leveren. “Maar we kunnen dat niet alleen doen, dat moet met andere landen. En we moeten consent hebben van de Amerikanen, omdat het een Amerikaans wapensysteem is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Poetin voor internationaal strafhof?

Zelensky riep op tot het bestraffen van de Russische leider voor zijn rol in de oorlog in Oekraïne en drong aan op het oprichten van een internationaal tribunaal in Den Haag, om de Russische invasie van zijn land te veroordelen. Maar of dat haalbaar is, betwijfelt advocaat Geert-Jan Knoops. “Ik begrijp goed dat Hoekstra zegt dat we dat in Den Haag willen huisvesten. Maar we moeten geen oneigenlijke verwachtingen creëren.”

“Het is ook voor de slachtoffers niet verstandig dat je een verwachting gaat wekken die je niet kan waarmaken.” Volgens de advocaat moet de politici het overlaten aan de juristen om uit te zoeken of het kan. “En kom dan met een statement, maar draai het niet om.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen