Wanneer instanties falen: Joost Wolters werd vermoord in de metro

Saskia Wolters schreef een boek over haar broer Joost die in 2017 in de Amsterdamse metro door een psychiatrische patiënt werd doodgestoken, en vooral over het falen van de betrokken instanties. Volgens Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland worden psychiatrische patiënten én de slachtoffers veel te vaak aan hun lot overgelaten. Hoe kunnen zulke gruwelijke incidenten in de toekomst worden voorkomen? We praten erover in Op1.

Op 27 juli 2017 sprak Joost Wolters vlak voordat hij in de Amsterdamse metro werd neergestoken door een onbekende man die hem meerdere malen raakte, zijn laatste woorden: ‘What the f*ck’. Waar de titel van het boek naar genaamd is. De dader bleek een psychiatrisch patiënt te zijn met tal van geweldsmisdrijven op zijn naam, die op dat moment op verlof was na gedwongen te zijn opgenomen.

Woorden rouwtherapeut

Het rouwproces, wetende dat de dood voorkomen had kunnen worden, is voor Saskia erg lastig. “Ik weet niet of je zo’n dood, of welke dood dan ook, kan verwerken.” De woorden van de rouwtherapeut kan ze nog goed herinneren. “Verwerken doe je met afval, een plekje geven doe je met een plant, maar verlies verweef je door je leven heen. Ik denk dat dat zo is. Je moet een manier vinden hoe je daar de rest van je leven vorm aan geeft.”

Instanties werken niet goed samen

In haar boek heeft Saskia tot in de details uitgelegd wat er allemaal fout is gegaan, met de hoop zo toekomstige slachtoffers te kunnen voorkomen. “Het is heel complex. Het is een man geweest die zowel een psychiatrisch verleden had als een delict verleden, en dan komen er twee werelden samen. Het strafrecht en het civiel recht. Die zijn niet in alle opzichten goed op elkaar afgestemd. Er komen zoveel instanties om de hoek kijken. Iedereen doet zijn stukje, maar dat komt niet altijd goed samen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen