“We hebben nu 150 Nederlanders uit Soedan in veiligheid gebracht”

De evacuatie van Nederlanders uit Soedan is een riskante operatie, tussen de gevechten door. Ambassadeur Irma van Dueren en luitenant-kolonel Theo Spijksma organiseren de evacuatie vanuit Jordanië, Directeur Operaties Peter Reesink coördineert vanuit Nederland. Welke lessen zijn er geleerd van de chaotische aftocht uit Kaboel? En gaat het lukken alle Nederlanders veilig weg te krijgen uit het oorlogsgebied?

Gisteren landde opnieuw een vliegtuig met evacuees uit Soedan. Een riskante operatie, want ondanks een staakt-het-vuren wordt er nog steeds geschoten. Ambassadeur van Nederland in Soedan Irma van Dueren coördineert nu de evacuatie vanuit Jordanië. “In totaal hebben we nu 150 Nederlanders in veiligheid gebracht.”

Hulp van andere landen

Van Dueren vertelt dat ze zeker niet alleen verantwoordelijk is voor de evacuatie. “We doen het samen met defensie en met andere landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Sommigen zijn hierheen gekomen, maar er zijn ook mensen door die verschillende landen naar andere locaties gebracht.”

Dat de missie nog niet voorbij is, is duidelijk, maar het is moeilijk te zeggen hoeveel landgenoten op dit moment nog aanwezig zijn in Soedan. “Mensen verlaten het land op allerlei verschillende manieren. Via ons, via vluchten, maar ook via de weg. Er zijn mensen bijvoorbeeld naar Ethiopië en Egypte vertrokken over de weg. We doen elke dag een informatieronde en roepen op om naar vluchten te komen, maar het blijft moeilijk te zeggen. Ik denk wel enkele tientallen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van Dueren vertelt ook dat lokale medewerkers ook door Nederland het land uit worden gehaald. Dat is een verandering vergeleken met de vorige, rommelige, evacuatie uit Kaboel in Afghanistan.  Directeur Operaties Peter Reesink vertelt waarom die keuze nu wel is gemaakt. “In Kaboel begon dit inderdaad later, maar wij zijn de uitvoerder en nemen iedereen mee in overleg met Buitenlandse Zaken.”

Situatie anders dan in Afghanistan

Is de situatie van nu te vergelijken met die van destijds in Afghanistan? “De situatie is wel echt anders. In Kaboel werd het vliegveld overlopen en was de dreiging anders. Hoe wordt van een leeg veld geëvacueerd en iedereen die op het veld aankomt wordt netjes geprocessed. Er zijn geen lange wachterijen, dus dat gaat eigenlijk veel beter”, aldus Reesink.

Kijk hier het hele gesprek over Soedan terug.

Vergelijkbare artikelen