Mariëtte Hamer over grensoverschrijdend gedrag in Tweede Kamer: ”Begin bij jezelf”

Roddelen, pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Ruim een derde van mensen die in de Tweede Kamer werkt, ervaart grensoverschrijdend gedrag door andere werknemers in de Kamer. Zo blijkt uit een onderzoek naar sociale veiligheid in het Kamergebouw. We bespreken het met politiek verslaggever Thomas van Groningen en regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer.

Ruim een derde van de mensen die in de Tweede Kamer werkt, zegt last te hebben van grensoverschrijdend gedrag. ”In dat gebouw zitten verschillende groepen door elkaar”, zegt Thomas van Groningen. ”Je hebt ambtenaren die voor de Tweede Kamer werken, de Kamerleden en mensen die werken voor de fracties. Die drie mengen door elkaar heen en dat schuurt enorm.”

Begin bij jezelf 

”In de Tweede Kamer heb je een situatie waar macht een rol speelt en waar je onder stress werkt”, zegt Hamer, die zelf ook 16 jaar Kamerlid was voor de PvdA. ”Aan de ene kant heb je politici, het kabinet en de Tweede Kamer die ons aanspreken dat het anders moet. Het is toch een beetje verbeter de wereld en begin bij jezelf.”

”Een derde is stevig. Maar het komt overal voor. Maar ik geloof niet dat dat het allerbelangrijkste punt is. Het belangrijkste punt is dat de Tweede Kamer de wetgever is, die wetten maakt die dit tegengaan. Het is nogal een groot ding, en daarom stellen ze ook een regeringscommissaris aan. En dan is het dus belangrijk dat je zelf dat ook gaat organiseren.”

”Wat ik ook opvalland vond is dat er weinig Kamerleden hebben meegedaan aan het onderzoek. Dat is jammer want je zou hopen dat er meer mee hadden gedaan. Maar de kritiek gaat ook sterk naar de ambtelijke top van het algemene deel van de Kamer. En die moeten al helemaal het goede voorbeeld geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen