Rob de Wijk: “Het was geen goed gesprek tussen Xi Jinping en Poetin”

De oorlog in Oekraïne heeft aan het front een verwoestende impact. Maar ook daarbuiten zijn er onverwachte gevolgen: Bernice Notenboom is voor poolexpedities afhankelijk van Russische kennis en vliegtuigen, maar samenwerken met Russen is sinds de oorlog onmogelijk. Moet dat veranderen? Notenboom schoof aan met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, die vertelt over de ontmoeting tussen Xi Jinping en Poetin, en met EO-directeur Arjan Lock, die net terug is van een reis naar het front in Oekraïne.

Poetin gaat kernwapens in Wit-Rusland plaatsen. Krankzinnig, vindt Rob de Wijk. Volgens de hoogleraar zegt het iets over het gesprek dat Poetin en Xi Jinping met elkaar hadden. “Ze hebben beiden gezegd dat er geen kernwapens mogen worden gestationeerd in andere landen. Xi is bij wijze van spreken nog niet in zijn vliegtuig gestapt en de kernwapens staan al in Belarus. Het is dus geen goed gesprek geweest tussen Xi en Poetin.”

De lange oorlog

“Xi kwam met een 12-puntenplan, waar we niks over gehoord hebben in het gesprek tussen hen. Er is een slappe verklaring gekomen over Oekraïne, waarin feitelijk de NAVO de schuld kreeg. Wat er denk ik gebeurd is is dat Poetin tegen Xi heeft gezegd dat hij helemaal niet op een vredesregeling zit te wachten. Poetin zit er in voor een lange oorlog.”

Challenger 2-tanks

Oekraïne krijgt steeds meer materieel toegestuurd. Polen stuurde als eerste land straaljagers en nu geven de Britten veertien Challenger 2-tanks aan het zwaar getroffen land. In Engeland leerden soldaten al hoe ze de tanks moeten bedienen, maar volgens De Wijk betekent dat niet dat ze gelijk ingezet kunnen worden. “Ze moeten er nog mee aan het front zien te komen. De hele logistiek moet op poten worden gezet. De schatting is dat dat een paar weken gaat duren.”

De gevechten tussen de Oekraïners en Russen zijn hevig, maar meters worden er niet gewonnen. De Wijk verwacht dat over een paar weken een offensief komt. “Als het goed is zijn de tanks er dan. Ze worden ingezet in bataljons. Dat kost even om dat voor elkaar te krijgen, maar dat gaat wel lukken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Russen nodig voor klimaatonderzoek

De oorlog in Oekraïne heeft een verwoestende impact aan het front, maar slaat ook een gat in klimaatonderzoek op de Noordpool. “We hebben de Russen hard nodig”, vertelt Bernice Notenboom. De klimaatonderzoeker is voor poolexpedities afhankelijk van Russische kennis en vliegtuigen, maar samenwerken met Russen is sinds de oorlog onmogelijk.

“De Russen hebben als geen ander de kennis en materialen in huis. Bijvoorbeeld kennis over hoe je een ijskamp inricht. Als je dichtbij de Noordpool onderzoek wil doen, dan heb je echt een basis nodig. Dan hoop je dat het goed gaat.” Een kamp kan nooit lang blijven staan, omdat het ijs niet altijd dik genoeg is. “In 2018 was voor de laatste keer zo’n kamp. Die was maar tien dagen open en toen was het ijs al weer slecht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bernice Notenboom, Rob de Wijk en Arjan Lock terug.

Vergelijkbare artikelen