Een ode aan Wim de Bie

Wim de Bie, van het legendarische cabaretduo Van Kooten en De Bie, is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. In Op1 eren we de ‘hoogleraar van satire’ met cabaretier Mylou Frencken, schrijvers Ronald Giphart en Ronald Snijders, voormalig VVD-leider Ed Nijpels en muzikant Mike Boddé.

Gisteren werd bekend dat Wim de Bie, van het beeldbepalende duo ‘Van Kooten en De Bie’, ons op 83jarige leeftijd is ontvallen. In Op1 eren we de geliefde komiek met een dubbel gevoel. “Het komt heel hard binnen”, zegt muzikant Mike Boddé. “Het was zo’n beminnelijke man. En die typetjes van hem; ik heb vandaag weer de hele dag naar Ralph en Thea Ternauw zitten kijken.” 

Daarin was Boddé niet de enige, ook Mylou Frencken was opnieuw onder de indruk van het spel van Wim de Bie. “Het is echt stil spel van de bovenste plank. Die vrouw is zo getergd door die afschuwelijke Ralph Ternauw.”

Mee opgegroeid

Schrijver Ronald Giphart is, net als een groot deel van Nederland, opgegroeid met de sketches van Wim de Bie. “Ik mis persoonlijk de man die mijn jeugd glorie heeft gegeven. Ik was tien jaar oud, mijn ouders gingen scheiden en mijn vader kocht een stereo-installatie om mij koest te houden. Dan kocht hij lp’s van Van Kooten en De Bie en dat smeedde ons. Ze mochten om de week een avond vullen bij de VPRO en dat was onze humor. Van Kooten en De Bie zijn altijd van mij geweest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Langspeelplaat

Eén van de langspeelplaten die regelmatig gedraaid werden, heeft Giphart meegenomen naar de studio. In Op1 laat hij een stuk horen van de tweede langspeelplaat van Simplisties Verbond. Bekijk het in de video hieronder.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ode aan Wim de Bie

Toen hij hoorde van het overlijden van Wim de Bie, besloot Mike Boddé de pen op te pakken en een lied te schrijven ter ere van de legendarische komiek. Bekijk hieronder wat daaruit is gekomen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Wim de Bie terug.

Vergelijkbare artikelen