Jet Berkhout over Tár: ”Het is echt een verpletterende film”

Zes Oscarnominaties en de ene na de andere recensie met vijf sterren voor de film Tár. Daarin speelt Cate Blanchett de sterren van de hemel als topdirigent Lydia Tár die haar boekje ver te buiten gaat. Over waarom iedereen deze film moet zien vertellen NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout en regisseur Maria Peters bij Op1.

De film wordt terecht van alle kanten bejubeld, vindt Jet Berkhout. ”Het is echt een verpletterende film. Misschien kan ik het het beste beschrijven met hoe ik zelf in de bioscoop zat toen ik hem zag.”

”Het begon in zekere zin traag, en toch gebeurde er in die tien minuten al zo veel visueel, qua acteerwerk en qua inside-information, waar je als klassieke muziek-nerd meteen beseft dat er op alle details gelet is. Ik wilde in de bioscoop eigenlijk meteen op pauze drukken om te verwerken wat ik zag.”

”Ze zijn zo tot op het bot geïnformeerd in de wereld waarin het zich afspeelt. En tegelijkertijd gaat het over zo veel onderwerpen tegelijk. Het is zo complex en gelaagd. Ik wil hem eigenlijk gewoon meteen weer zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Cate Blanchett

Regisseur Maria Peters was erg onder de indruk van Cate Blanchett, die de hoofdrol vertolkt in de film. ”Ik vond haar fenomenaal. Ik weet uit ervaring dat dirigeren bijzonder moeilijk is om te spelen. Dat doet zij echt heel goed. Ze doet het zo losjes, alsof ze het echt is.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen