“Partijen zijn heel duidelijk op zoek naar een tweestrijd”

De VVD vreest een ‘linkse wolk’ en D66 waarschuwt voor een ‘rechtse alliantie’. Nu de Provinciale Staten verkiezingen voor de deur staan, gaat bij veel partijen de politieke trukendoos open. Wat wordt nog meer gedaan om de kiezer over de streep te trekken? Politiek verslaggevers Thomas van Groningen en Marleen de Rooy vertellen wat ze in Den Haag allemaal tegenkomen.

Het is nog een dikke twee weken tot we naar de stembus gaan voor de Provinciale Staten verkiezingen van 2023 en dus is de campagne van partijen helemaal los. En dat valt op in Den Haag, merkt Marleen de Rooy. “Je ziet het aan de felheid waarmee partijen, ook uit de coalitie, op elkaar reageren. Het is nu wel even willen scoren.”

“Politici worden wat ongeremder”, vertelt Thomas van Groningen, die het ook opviel dat politici maar wat graag bij talkshows aanschuiven deze dagen. “Ik heb meerdere keren gehad dat partijen naar me toe kwamen, me vertelden dat ze wel in debat wilden bij Op1 en al met de andere partij hadden geregeld dat die ook konden. Ze kunnen bijna het hele programma wel voor ons regelen.”

Tweestrijd

Wat deze campagne opvalt, is dat partijen elkaar maar wat graag opzoeken om de verschillen aan te geven. “Ze willen echt regelen dat ze met een tegenstander in de media verschijnen. Ze willen continue een tweestrijd creëren. Dat is wel een truc die je heel duidelijk ziet nu en dat kan je helpen in verkiezingstijd”, vertelt Van Groningen. Marleen de Rooy vult aan: “Met een tweestrijd kan je natuurlijk heel goed de verschillen tussen jou en je tegenstander laten zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen