Hackers hadden de privégegevens van mogelijk alle Nederlanders

Vier hackers hackten zoveel privégegevens dat ze mogelijk op een gegeven moment persoonlijke informatie hadden van alle Nederlanders. Ze persten bedrijven af en verkochten de data aan criminelen. Hoe kan dat en wat zijn de gevolgen? In Op1 bespreken we het met Pim Takkenberg, cybercrime-expert en oud hoofd van het Team High Tech Crime van de politie.

Jonge Nederlandse hackers hebben de privégegevens van waarschijnlijk alle Nederlanders in handen gehad. Met die data persten ze bedrijven af en ze verkochten gevoelige informatie door aan criminelen. Je vraagt je af hoe dat mogelijk is. “Als je zoveel data hebt gestolen, zou het raar zijn als daar niet gegevens van alle Nederlanders tussen zitten”, vertelt Pim Takkenberg. 

Zorgelijk

Takkenberg vertelt dat er van iedereen aan tafel wel gegevens gestolen moeten zijn. Buitengewoon ernstig, vind minister van Defensie Kasja Ollongren. “De politie gaat het allemaal onderzoeken. Het is goed dat we hier achter zijn gekomen, maar het is heel zorgelijk dat dit mogelijk is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen