Robbert Dijkgraaf wil stagediscriminatie voorkomen

Geen sollicitatie of kennismakingsgesprek, maar rechtstreeks naar stage. Als het aan Robbert Dijkgraaf ligt moeten mbo-scholen de mogelijkheid krijgen om eerstejaars studenten zelf te plaatsen bij werkgevers. Dat is een van de stappen die minister Dijkgraaf zet om stagediscriminatie te voorkomen en de kwaliteit van de stages te verbeteren. Dijkgraaf licht de plannen toe in Op1.

Minister Dijkgraaf wil stageplekken zonder discriminatiegevoelige kennismakingsgesprekken. ”Wat we zien uit onderzoeken is dat mbo-studenten met een migratieachtergrond zo’n twee à drie keer vaker moeten solliciteren. Voor veel studenten is het de eerste keer al raak. Dus dat is best wel een frustrerende ervaring.”

”We gaan kijken wat een bedrijf precies vraagt en wat de studenten te bieden hebben. En dan gaan we proberen een goede match te maken. Dat is echt wel een concrete stap voorwaarts. Dan kan je eigenlijk niet discrimineren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergoeding

Ook pleit de minister ervoor dat stages in het mbo beter worden vergoed. ”Iedereen die een stage doet verdient gewoon een fatsoenlijke vergoeding. Wat we hebben geregeld is dat ze sowieso een onkostenvergoeding krijgen. En de werkgevers hebben gezegd dat het hun inzet bij de cao-onderhandelingen is om die stagevergoeding te gaan regelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Robbert Dijkgraaf terug.

Vergelijkbare artikelen