“Er komen al honderden jaren miljoenen vluchtelingen naar Nederland”

Een hoop Nederlanders zien asielzoekers als een aanslag op de nationale identiteit. Dat terwijl vluchtelingen uit het verleden ons land juist hebben gemaakt tot wat het vandaag is. In het boek ‘De vluchtelingenrepubliek’ zetten 15 historici op een rij hoe de Nederlandse identiteit mede is vormgegeven door vluchtelingen. David de Boer is één van de schrijvers en vertelt erover samen met historicus Herman Pleij.

Volgens een nieuw boek is Nederland en de Nederlandse identiteit voor een flink deel gevormd door vluchtelingen. David de Boer is één van de schrijvers. “Mensen maken zich altijd al druk over migratie, maar je ziet nu echt dat mensen zich afvragen waar het heen gaat. Alsof we met een heel nieuw probleem te maken hebben.”

Geen nieuw fenomeen

1/4e van de Nederlanders zien vluchtelingen als een bedreiging voor de nationale identiteit, maar migratie is helemaal geen nieuw iets, blijkt uit het boek. “Het blijkt dat er al honderden jaren heel veel vluchtelingen naar Nederland komen. Dat gaat over miljoenen door de eeuwen heen. Dat wilden we graag laten zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen