“Poetin vindt dat hij in oorlog is met de NAVO”

Tijdens zijn bezoek aan Joe Biden sprak Mark Rutte over de ‘intentie’ om Patriot-luchtverdedigingsraketten te leveren aan Oekraïne. Volgens hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk kunnen we de Patriots beter in Rotterdam of Vlissingen neerzetten. In Op1 legt hij uit waarom. Ook bespreken we de rol van de NAVO.

Nederland gaat Patriot-raketten leveren voor de luchtverdediging van Oekraïne, zo heeft Mark Rutte toegezegd tijdens zijn bezoek aan Joe Biden. “De minister-president praat er nu over, maar het is niet echt duidelijk wat het nou is”, vertelt Rob de Wijk. “Zijn dat bijvoorbeeld raketten? Dan zou ik er niet zoveel problemen mee hebben.”

Het wordt volgens de hoogleraar internationale betrekking problematisch als je er hele systemen naar toe gaat brengen. “We komen in een fase terecht, waarin vele zware wapens ernaar toe gebracht worden. We zien dat de Russen vermoedelijk bezig zijn met nieuwe offensieven. Dat kan ook niet anders. Willen ze een kans maken, moeten ze dat doen.”

Enorme escalatie

Rob de Wijk vertelt dat de kans vrij groot is dat er een enorme escalatie gaat komen in het conflict in het voorjaar of in de zomer. “Dan weet je gewoon niet wat er gaat gebeuren. Zeker niet in de context van het veranderende verhaal van Poetin. Hij praat steeds minder over Oekraïne zelf, maar hij praat steeds meer over de NAVO. Waarmee hij in conflict is. Als dat dus gaat betekenen dat hij vindt dat hij ook in oorlog is met de NAVO, dat vindt hij feitelijk al. Dan kun je bepaalde lijnen overgaan en zou het kunnen escaleren naar het NAVO-verdragsgebied.”

En dat is volgens De Wijk de reden dat Biden ongehoord voorzichtig is met het zenden van hele zware wapens. “Hij wil niet dat daardoor het verder escaleert. Bij elke stap die hij zet, probeert hij escalatie te voorkomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk terug.

Vergelijkbare artikelen