Henk Naves maakt zich zorgen over het functioneren van de democratische rechtsstaat

Klimaat, stikstof en asiel. Henk Naves, voorzitter Raad voor de Rechtspraak, maakt zich zorgen over het functioneren van de democratische rechtsstaat. Omdat dat politieke discussies als deze steeds vaker in de rechtszaal worden uitgevochten. Is de overheid niet meer in staat om zelf met oplossingen te komen? Naves schoof aan bij Op1.

Maatschappelijke discussies op het gebied van klimaat, stikstof en asiel worden steeds vaker in de rechtszaal uitgevochten, omdat de politiek er niet uitkomt. Zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Hij spreekt deze week zijn zorg uit over deze ontwikkeling in zijn Nieuwjaarsrede.

Democratische rechtsstaat

De voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak maakt zich zorgen over het functioneren van de democratische rechtsstaat. “In een democratische rechtsstaat moeten de richtinggevende besluiten door de regering en het parlement worden genomen. En dat is mijn zorg. Het gebeurt te weinig en daarom komen dit soort onderwerpen bij de rechter terecht. Daarvan zeg ik dat ze daar eigenlijk niet thuis horen.”

Oproep aan de politiek

Maar als een zaak bij de rechter terecht komt, dat moet de rechter een beslissing nemen. “De rechter mag niet aan rechtsweigering doen.” Het is volgens Henk Naves zorgelijk dat het bij de rechter terechtkomt. “De regering en het parlement hebben een mandaat van de kiezer. Daardoor mag je bepaalde keuzes maken. De rechter heeft dat mandaat niet. Dus het zijn besluiten die de rechter eigenlijk niet hoort te nemen.”

Naves roept de politiek, en ook dus ook de nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie Mirjam Bikker die ook te gast was in Op1, op om haar verantwoordelijkheid te nemen. “Maak keuzes. Waar gaan we met dit land naar toe? Dit draait heel veel om klimaat en asiel. Maak keuzes en neem dit land aan de hand en bepaal de koers.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henk Naves terug.

Vergelijkbare artikelen