Is het genetisch bepaald of je goed kunt zingen?

The Jackson 5, The Beach Boys en de familie Hazes. Er zijn vele voorbeelden van families gezegend met een prachtige stem. Maar is goed kunnen zingen eigenlijk erfelijk bepaald? In het nieuwe RTL-programma DNA Singers gaan Art Rooijakkers en Jaap Reesema op zoek naar het antwoord. Ze schuiven aan samen met Laura Wesseldijk, die onderzoek doet naar de genetische aspecten van muzikaliteit.

In het nieuwe programma DNA Singers moet een panel onder leiding van Jaap Reesema en Jeroen van Koningsbrugge raden van welke bekende zanger of zangeres een onbekend iemand familie is. ”Dat onbekende iemand gaat uiteindelijk zingen met zijn bekende familielid, dat weet je, maar verder weet je helemaal niks”, vertelt Reesema. ”Later krijg je in een aantal rondes nog wat aanwijzingen waardoor je het wel zou kunnen weten. Het was zo leuk om te doen, maar het was ook moeilijk.” 

”Ze konden allemaal wel zingen. Er zit dan toch wel iets in die familiebanden van muzikaliteit. Er waren ook echt grote talenten bij. En als je dan achteraf kijkt wie het familielid is, dan moet daar toch iets in zitten.”

Terug na stemproblemen

Art Rooijakkers mocht door stemproblemen maandenlang niet praten, maar kan nu eindelijk weer presenteren. ”Het leven kan heel absurd zijn. Een paar maanden geleden bracht ik mijn dagen in absolute stilte door en kon ik niet eens praten. En nu sta ik in zo’n kolkende studio. Dat ik dan in een keer hier stond, voelt als een soort cadeau.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Genetisch bepaald?

”Waarom iemand muzikaler of beter in zingen is wordt ongeveer voor 40 tot 60 procent bepaald door genetische factoren”, vertelt onderzoeker Laura Wesseldijk. ”Ongeveer 10 tot 20 procent wordt bepaald door familie- en omgevingsinvloeden en de rest door unieke omgevingsinvloeden.”

Kijk hier het hele gesprek met Jaap Reesema, Art Rooijakkers en Laura Wesseldijk terug.

Vergelijkbare artikelen