“Ik spreek bijna dagelijks bedrijven die overwegen te vertrekken uit Nederland” 

Boskalis, met 10.000 werknemers een van Nederlands grootste bedrijven, overweegt Nederland te verlaten. Een strengere wet maakt het ondernemen in Nederland voor hen complexer. Is ons vestigingsklimaat nog wel geschikt voor ondernemers? CEO van Koninklijke Van Wijhe Verf B.V. Marlies van Wijhe en voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen maken zich zorgen en vertellen erover bij Op1.

Na Shell, Unilever en DSM dreigt nu ook baggerbedrijf Boskalis uit Nederland te vertrekken. Topman Peter Berdofski ziet het kabinetsbeleid van de laatste jaren met lede ogen aan; een nieuwe wet die duurzaam ondernemen moet stimuleren, lijkt de laatste druppel. “De wetgeving zoals die nu voorligt, daar zitten gewoon grote gevaren in. Bijvoorbeeld de normen waaraan je aan moet voldoen. Die zijn heel vaag. Als uiteindelijk iemand naar de rechter stapt over dat er iets mis is bij je bedrijf, loop je als CEO het risico dat je naar de gevangenis gaat. Dat gaat natuurlijk erg ver, dus er zitten echt gevaren aan de wet”, vertelt Ingrid Thijssen.

Gemiste kans

Volgens de voorzitter van VNO-NCW is het ook een gemiste kans. “Het zou veel beter kunnen en met meer impact op arbeidsomstandigheden en milieu en met minder nadelen voor Nederlandse bedrijven.” Toch is deze nieuwe wet slechts een druppel in een grote emmer. Ingrid Thijssen vertelt dat een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven zich ongelofelijk zorgen maakt over het ondernemersklimaat in ons land. “Ik spreek bijna dagelijks bedrijven, groot en klein, die overwegen te vertrekken uit Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ingrid Thijssen terug.

Vergelijkbare artikelen