Moet de pechgeneratie gecompenseerd worden?

De basisbeurs voor studenten keert dit jaar terug, maar daar hebben studenten uit de zogenaamde ‘pechgeneratie’ met torenhoge schulden niets aan. Voor hen is er alleen een magere compensatie. Dat moet anders vindt, Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United. Ze pleit voor flinke vergoeding, maar hoogleraar financiële markten Arnoud Boot vindt dat een slecht idee. Ze schuiven aan, samen met studenten Paula Romaniszyn en Joëlle van de Sande.

De basisbeurs voor studenten keert dit jaar terug, maar daar hebben studenten uit de zogenaamde ‘pechgeneratie’ met torenhoge schulden niets aan. Maar wie zijn nou eigenlijk die ‘pechgeneratie’? “Dat zijn de studenten die geen recht hebben gehad op de basisbeurs van voor 2015, dus onder het leenstelsel hebben gestudeerd. En die vanaf 2023 ook geen basisbeurs krijgen”, vertelt Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United.

Druppel op gloeiende plaat

De basisbeurs komt weer terug. Dat is fijn voor de mensen die nu weer gaan studeren, erkent Yasmin. “Maar er zijn ook veel studenten die nu nog studeren en volgend jaar ook en die basisbeurs niet krijgen. Een schuld van 40.000 of 50.000 euro is geen uitzondering. Er wordt nu gecompenseerd met 1.000 euro. Dat is een druppel op de gloeiende plaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Andere tijd

“De studenten die geen basisbeurs hebben gekregen, moeten gecompenseerd worden”, stelt Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United. Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot vindt dat een slecht idee. “Het klinkt sympathiek, maar in elke periode heb je een bepaald beleid. Je leeft in die tijd. Mensen die in 2008 zijn afgestudeerd hadden geen baan, mensen die nu afstuderen hebben een geweldige baan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Yasmin Ait Abderrahman, Arnoud Boot, Paula Romaniszyn & Joëlle van de Sande over de ‘pechgeneratie’ terug.

Vergelijkbare artikelen