“Paus Benedictus zal vooral als een geleerde de geschiedenis ingaan”

Lange rijen op het Sint-Pietersplein in Rome voor het afscheid van paus emeritus Benedictus XVI. Op donderdag 5 januari zal het voormalig hoofd van de katholieke kerk begraven worden. De eerste begrafenis van een afgetreden paus sinds de middeleeuwen. Hoe zal hij de geschiedenis ingaan? Priester Antoine Bodar was in Rome en vertelt er vanavond over samen met oud-woordvoerder van de Nederlandse Bisschoppenconferentie Jan-Willem Wits.

“De nalatenschap van paus Benedictus zal vooral hetgeen zijn dat hij geschreven heeft”, vertelt priester Antoine Bodar. “Dat wordt nu nog niet zo opgemerkt, maar met de tijd zal dat wel blijken.” Volgens Bodar was Benedictus veel meer theoloog dan bestuurder. “Hem werd alleen al gevraagd of hij alstublieft niet drie boeken over Jezus wilde schrijven, die overigens bestsellers zijn geworden, want hij moest besturen. Hij heeft de pech gehad dat hij medewerkers om zich heen heeft gehad die blunder op blunder hebben gemaakt. Hij was te zeer een fijnzinnig geleerde en ook een verlegen man.”

Onder de indruk

Voor Bodar zelf heeft het feit dat Benedictus verlegen was en niet van theater hield weinig uitgemaakt. “Ik volgde hem al lang voordat die paus werd. Ik ben nog steeds onder de indruk van zijn helderheid van taal. Het was rationeel, maar ook heel diep gelovig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen