”Het is een middelvinger van Zelensky en de Amerikanen richting Poetin”

Poetin gaat vol door met de oorlog, blijkt uit zijn ‘grote aankondiging’. Terwijl Zelensky voor het eerst sinds de oorlog is uitgebroken Oekraïne heeft verlaten: hij ontmoet Biden en spreekt het Congres toe. Een bezoek dat samenvalt met een nieuw defensiehulppakket van twee miljard dollar. In Op1 bespreken we het met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikadeskundige Raymond Mens.

Historisch bezoek

President Zelensky heeft voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak zijn land verlaten, voor een bezoek aan de Verenigde Staten. ”Het is van een grote symbolische betekenis”, zegt Rob de Wijk. ”Het is een middelvinger van Zelensky en de Amerikanen in de richting van Poetin. Zeker op het moment dat Poetin zelf ook een rede heeft gehouden voor de militaire top, dan moet je toch wel constateren dat dit heel bijzonder is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Russen herpakken zich

Volgens De Wijk is de situatie in Oekraïne snel aan het veranderen. ”De Russen zijn zich aan het herpakken. Ze beginnen te leren van hun fouten. In zijn speech benoemt Poetin nu ook de fouten, dat is nog niet eerder gebeurd. Al die dingen die wij de afgelopen maanden hebben geconstateerd, die heeft hij nu benoemd. Inclusief het feit dat zijn soldaten zo slecht zijn uitgerust en dat daar iets aan moet gebeuren.”

”Er worden op dit ogenblik veel soldaten ingezet in Oekraïne, maar die worden echt door de gehaktmolen gehaald, om het maar even oneerbiedig te zeggen. Maar wat we tegelijkertijd zien is dat pakweg 150.000 troepen worden klaargestoomd voor een nieuwe aanval. En die worden wel goed getraind. Dus het scenario begint zich nu uit te tekenen dat er toch een mogelijkheid is dat er een nieuwe aanval komt op Kiev. En dat hij toch gaat proberen de Donbas helemaal in de tang te krijgen. Dat zou best kunnen lukken.”

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk en Raymond Mens terug.

Vergelijkbare artikelen