Helder draagt OneLove-speldje in Qatar: ”Dit is geen statement”

Tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Qatar werd niet alleen gelet op de prestaties op het veld, maar zeker ook op Conny Helder op de tribune. Wat voor statement zou onze sportminister maken? Het werd een subtiel speldje. Met D66-Kamerlid Jeanet van der Laan en Fadi Sulaiman, die uit Qatar moest vluchten om zijn geaardheid, bespreken we of dat voldoende is.

Dodental arbeidsmigranten

De voorzitter van de organisatie van het WK voetbal in Qatar schat het aantal overleden arbeidsmigranten bij WK-projecten in op 400 tot 500, en dus niet meer de op de 3 die eerder werd genoemd. ”De erkenning is misschien wel goed, maar het is natuurlijk veel te weinig”, zegt Jeanet van der Laan. ”Er zijn duizenden arbeidsmigranten overleden en dat heeft een diepe wond geslagen. Ik vind dat Qatar over de brug moet komen met een schadevergoeding.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

OneLove-speldje

D66-Kamerlid Van der Laan is teleurgesteld in sportminister Helder, die de wedstrijd van Nederland bijwoonde met slechts een speldje, en niet met de OneLove-armband. ”Dit is geen statement. Diplomatie gaat er ook om dat je symbolen gebruikt en dat het effect heeft. En dan ook nog een sjaal dragen waarop staat ‘never mind’. Ik denk dat het ging om de kleur oranje maar je moet echt wel letten op wat er dan op staat. Dit is echt zo ongelukkig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gevlucht om geaardheid

Fadi Sulaiman vluchtte uit Qatar naar Nederland vanwege zijn geaardheid. ”Sinds mijn zus erachter kwam dat ik homo ben is onze relatie helemaal verziekt. Ze zei dat ik walgelijk ben en ze ging dreigen me aan te geven bij de politie als ik niet zou meedoen aan een soort homogenezingstherapie. In een land zoals Qatar kan dat, want het is daar illegaal om homo te zijn.”

Er zijn in Qatar geheim agenten die zich voordoen als homoseksueel in datingapps om zo homo’s op te sporen, vertelt Fadi. ”Ik had een jongen ontmoet via een datingapp. We hadden afgesproken elkaar te ontmoeten bij een hotel. Hij zei dat ik een berichtje moest sturen als ik in de lobby was. Ik kwam aan en had geparkeerd en opeens kreeg ik een raar onderbuikgevoel, een beetje alsof ik niet veilig was. Het bleek dus terecht te zijn. Ik had hem geappt dat ik in de lobby was toen ik nog op de parkeerplaats was. En toen appte hij mij terug in het Arabisch, terwijl we elkaar alleen maar in het Engels gesproken hadden. Toen ging hij me uitschelden en zij hij dat hij van de politie was en dat ze me komen oppakken. Ik was een paar seconden bevroren. Uiteindelijk ben ik terug in mijn auto gegaan en heb ik weg kunnen rijden.”

Kijk hier het hele gesprek terug met Jeanet van der Laan en Fadi Sulaiman.

Vergelijkbare artikelen