Het OM doet onderzoek naar uitspraken Gideon van Meijeren

Het OM gaat onderzoeken of uitspraken van FvD-Kamerlid Van Meijeren over het in protest trekken naar het parlement strafbaar zijn. Hoe moet politiek Den Haag hiermee omgaan? We bespreken het met hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Het OM doet onderzoek naar de uitspraken van Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in een interview met een Belgische website. Heeft zo’n onderzoek kans? “De opruiing mag niet. Wat hij schetst is wat in januari 2021 is gebeurd in de Verenigde Staten. Dat is waar hij een soort parallel mee trekt en in de Verenigde Staten hebben ze eigenlijk al gezegd dat het opruiende samenzwering is. Daar wordt Trump ook van verdacht”, vertelt Wim Voermans.

Reeks opmerkingen

“Als je oproept tot geweld tegen het openbaar gezag, kan je dat op vijf jaar gevangenisstraf komen te staan”, gaat Voermans verder. Hij vertelt dat het OM ook kan meewegen dat dit niet de eerste keer is dat Van Meijeren opmerkingen maakt. “Dit is één opmerking in een reeks. Op 2 juli zei die tijdens de boerenopstand dat het taboe van geweld af moest. Hij heeft daarna nog een keer in een partijbijeenkomst iets gezegd en ook opgeroepen tot geweld. Er zit een reeks in.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen