Neurochirurg zag uitbehandelde kankerpatiënt herstellen door nieuw medicijn

Met apenpoep kanker bestrijden klinkt te bizar voor woorden. Toch zijn chirurg Casper van Eijck en neurochirurg Clemens Dirven bezig met een kankermedicijn uit dierenvirussen, waar zelfs een hospicepatiënt van opknapte en kankervrij werd. In Op1 vertellen Van Eijck en Dirven over deze mogelijke doorbraak in de kankerbehandeling.

Voor neurochirurg Clemens Dirven was het herstel van een hospicepatiënt het meest wonderlijke wat hij in zijn carrière als arts heeft meegemaakt. ”Het was een patiënt die een zeer kwaadaardige hersentumor had. Die komen heel veel voor en daar hebben we eigenlijk geen goede behandelingen voor. Ik werk daar al heel lang aan met een team van onderzoekers. Het is uitermate frustrerend, omdat het een agressieve tumor is die niet alleen je levenskansen verminderd, maar ook je wezen aanpast omdat het in je hersenen groeit. We kunnen daar niet veel tegen doen. We opereren daaraan. Maar die kwaadaardige vorm kun je nooit helemaal weg opereren. En de chemo doet wel wat, maar niet veel. En de bestraling doet ook wat, maar ook te weinig.”

Dierenvirussen

De patiënt is aangeboden, als laatste optie, om met een experimenteel onderzoek mee te doen waarbij een medicijn gebruikt wordt wat bestaat uit dierenvirussen. ”De technologie is zo ongelofelijk vooruit gegaan de laatste jaren”, zegt Casper van Eijk. ”We hebben nu virussen die doen wat wij willen.” In onderstaande video laat de chirurg zien hoe het medicijn zijn werk doet.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Clemens Dirven en Casper van Eijk terug. 

Vergelijkbare artikelen