Arno Kantelberg, Olcay Gulsen en Maris Stapelbroek over uitbuiting van werknemers door Shein

Werkdagen van 18 uur, maar één dag in de maand vrij en een derde van je salaris uitbetaald krijgen als je een fout maakt. Britse onderzoeksjournalisten gingen undercover bij Shein, het grootste kledingbedrijf ter wereld, en brachten de schokkende werkomstandigheden in Chinese fabrieken in beeld. We praten erover met modeontwerper Olcay Gulsen, lifestyle-deskundige Arno Kantelberg en mode-influencer Maris Stapelbroek.

Een T-shirt van twee euro of een jurkje voor een tientje. Het Chinese bedrijf She-in is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste kledingbedrijf ter wereld. Maar goedkope mode heeft een prijs. De Britse documentaire ‘Inside the She-in Machine’ ging undercover bij de fabrieken en bracht de vreselijke arbeidsomstandigheden in beeld.

Verantwoordelijkheid

“Ik ben er totaal niet van geschrokken” reageert Olcay Gulsen op het onderzoek van de Britse journalisten. “Ik schrik ervan dat mensen ervan schrikken. Als je iets voor drie euro koopt, dan weet je toch dat dat nooit op een normale manier geproduceerd kan worden, zonder dat mensen worden uitgebuit. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij ons als consument, die maar aan het overconsumeren is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Arno Kantelberg, Olcay Gulsen en Maris Stapelbroek terug.

Vergelijkbare artikelen