”Als je kijkt naar grondstoffen, dan zijn wij enorm afhankelijk van China”

Het is zo goed als zeker dat zondag de derde termijn van de Chinese president Xi Jinping ingaat. Hoe populair is hij nog in eigen land? En wat betekent de verlenging van zijn macht voor de rest van de wereld? We bespreken het met VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans en China-deskundige Bettine Vriesekoop, die Xi ooit ontmoette.

Oud-correspondent in China Bettine Vriesekoop ontmoette de Chinese president Xi Jinping in 2014. ‘’Dat was wel heel bijzonder. Dat je ineens oog in oog staat met zo’n wereldfiguur. Het was tijdens het staatsbezoek van Xi Jinping aan Nederland, op het Paleis op de Dam. Ik was wel onder de indruk van zijn uitstraling. Hij straalt zachte kracht uit. Het was pas in het begin van zijn eerste regeringstermijn. Het was nog niet duidelijk dat hij zo’n harde lijn zou volgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Taiwan

De militaire dreiging van China richting Taiwan ziet Ruben Brekelmans als het grootste geopolitieke vraagstuk van de komende decennia. ”Omdat Taiwan zo centraal staat in de wereldeconomie en de chipindustrie. China en Xi Jinping legt daar een duidelijke claim op. Ze proberen het nu met nog niet al te veel militaire middelen. Maar ze hebben ook gezegd als het niet goedschiks kan, dan kan het op den duur ook kwaadschiks gebeuren.”

Afhankelijkheid van China

Brekelmans denkt dat de westerse eenheid tegen Rusland de Chinezen wel heeft verrast. ”Maar tegelijkertijd denk ik dat ze ook heel scherp hebben gezien hoe Rusland ons onder druk weet te zetten met onze afhankelijkheid van Russisch gas. En zij proberen heel agressief dezelfde afhankelijkheden te creëren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar grondstoffen, dan zijn wij enorm afhankelijk van China. Als wij dat niet weten af te bouwen de komende jaren en dat soort kwetsbaarheden weten weg te nemen, dan weet Xi ook precies hoe hij ons in de tang kan nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bettine Vriesekoop en Ruben Brekelmans terug.

Vergelijkbare artikelen