Nieuwe documentaire over horecabaas en multimiljonair Won Yip
Hij kocht op zijn negentiende zijn eerste café, bezit inmiddels tientallen zaken in Nederland en de rest van Europa en heeft een geschat vermogen van 11 miljoen. Alles wat Won Yip aanraakt, lijkt in goud te veranderen, maar wat gaat er schuil achter het succes van de horecabaas? Hij laat het allemaal zien in de documentaire ‘Koning op de Dam’ en vertelt erover bij Op1.
“Ik heb hem zes keer gezien en je komt wel steeds de spiegel tegen”, vertelt Won Yip. De horecatycoon is de hoofdpersoon in de zeer persoonlijke documentaire ‘Koning op de Dam’. “Ik zie waar we vandaan komen. Het sterke aan deze documentaire is dat ze op een ongelofelijk mooie manier de oude beelden hebben gebruikt. We wisten niet eens dat ze bestonden. Dat kwam wel binnen.”
Middelvinger
De aanleiding van de documentaire was dat Yip dit jaar eigenlijk met pensioen zou gaan. “Dan zou dit in een bioscoop draaien met een groot feest erachteraan. Een soort middelvinger van: ‘jongens, ik stop ermee. Ik heb vanmiddag alles verkocht en zoek het lekker uit.'” Wel een middelvinger met een knipoog. “Op een leuke manier dan.”
Meisje in ravijn
De Communistische partij van China wilde in 1958 het land veranderen van agrarische economie naar een industriële maatschappij. Dat leidde tot een enorme hongersnood met miljoenen doden als gevolg. In de documentaire vertelt Won Yip onder andere dat zijn vader, die in China leefde in die tijd, als oudste zoon een pasgeboren meisje het ravijn in moest gooien. “Het was die tijd. Er was geen eten. Kinderen moesten voor de ouders zorgen, maar een meisje van achttien ging trouwen en ging de deur uit. Het is natuurlijk verschrikkelijk. Mijn vader is een hele lieve man, maar het is gewoon een boer. Een boer is plat. Wij praten nu met onze kinderen. Vroeger werd er niet gepraat, je kreeg gewoon een draai om je oren.”