Welke gevolgen gaat het rapport van Deloitte hebben voor Sywert van Lienden?

Is de waarheid over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden eindelijk boven tafel? Vrijdag presenteerde onderzoeksbureau Deloitte het langverwachte rapport waarin de rol van het ministerie van VWS, Hugo de Jonge en Van Lienden en zijn compagnons wordt geëvalueerd. Heeft dit nog politieke gevolgen? We bespreken het met parlementair journalisten Marieke Smits en Frank Hendrickx.

Het duurde vijftien maanden, kostte miljoenen en werd zes keer uitgesteld: vrijdag werd het langverwachte rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal met Sywert gepubliceerd. Wat was de rol van Hugo de Jonge in de mondkapjesdeal? “Zijn rol is groot geweest”, vertelt parlementair journalist Marieke Smits. “Hij liet ambtenaren weten contact op te nemen met Sywert.”

Frank Hendrickx is het over de grote van De Jonge eens. “Toen het uitkwam dat hij er geld mee had verdiend, was Hugo de Jonge de eerste die vertelde er niet bij betrokken te zijn. Als je dit rapport leest is dat dubieus dat hij dat toen zo snel zei. Martin van Rijn was officieel verantwoordelijk. Maar Hugo de Jonge wordt in die rol net zo vaak genoemd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gevolgen voor Sywert

Welke gevolgen gaat het rapport van Deloitte hebben voor Sywert van Lienden? “Het ministerie is ermee bezig of ze eventueel juridische stappen kunnen ondernemen, en dat lijkt ook wel echt serieus te zijn”, zegt Smits. “Ze vonden het niet erg dat er winst gemaakt werd. Dat was namelijk met meer partijen zo. Maar omdat de logo’s zijn verwisseld en daardoor misleiding plaats zou hebben gevonden, zou het ministerie nu overwegen juridische stappen te ondernemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lange termijnplan

Dit kon allemaal ontstaan omdat er een crisis was waar we niet op voorbereid waren. Op dezelfde dag werd het lange termijnplan voor corona gepresenteerd, waar we het al tijden over hebben. “Men heeft gewoon niet de urgentie gevoeld. Dat druipt hier vanaf. Je ziet gewoon dezelfde maatregelen weer terug.”, vertelt Anja Schreijer. De directeur van het Pandemic and Disaster Preparedness Center had meer van de plannen verwacht. “Corona is nog niet voorbij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke en Frank terug.
Kijk hier het hele gesprek met Anja Schreijer terug.

Vergelijkbare artikelen