“Dit is de uitkomst van de luchthaven die de goedkoopste van Europa wilde zijn”

Dick Benschop stapt op als topman bij Schiphol. Benschop kon als directeur de situatie op de luchthaven niet onder controle krijgen en wil ruimte maken voor een nieuwe start. Over hoe die nieuwe start eruit moet zien en hoe de chaos op de luchthaven kan worden opgelost praten we vanavond met politiek verslaggever Thomas van Groningen, Joost van Doesburg van FNV en TUI-baas Arjan Kers.

“Ik had liever gehad dat hij niet was afgetreden”, zegt Joost van Doesburg over het vertrek van Benschop. Na maanden van chaos op Schiphol vertrekt de topman en zijn er opnieuw minder reizigers welkom. “Ik had liever gehad dat hij een onderdeel van de oplossing zou worden. Dat hij het gesloten akkoord zou omzetten in acties. Zonder hem mist de Schiphol Group toch een kapitein op het schip.”

De uitkomst van

“We hebben jaren tegenover elkaar gestaan. Ik vond dat er vaste banen moesten komen, dat mensen weer een leefbaar loon moesten verdienen en dat hij het personeelstekort moest gaan oplossen. Dat er al in 2021 was.” Volgens de campagneleider van het FNV luisterde Benschop niet naar hun waarschuwingen en voorspellingen dat het dit jaar mis zou gaan. “Maar toen het in de meivakantie misging, zijn we met elkaar gaan praten. Toen hebben we een mooi en sterk akkoord gesloten, wat de oplossing voor de toekomst is. Als je een akkoord sluit, moet je elkaar steunen. Dat heb ik gedaan.”

“Dit is de uitkomst van de luchthaven die de goedkoopste van Europa wilde zijn”, stelt Van Doesburg. “Dit kost een bedrijf als TUI en mensen die willen vliegen heel veel geld. Maar de mensen die er werken, voor hen kost het eigenlijk het meest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen politicus

TUI moet opnieuw een capaciteitsreductie doorvoeren. Dat kreeg de luchtvaartmaatschappij gister te horen. Benschop kondigde naast zijn vertrek, ook nieuwe maatregelen aan. “Het is als een bom gevallen bij alle luchtvaartmaatschappijen”, vertelt Arjan Kers.

Volgens de TUI-baas was de positie van de Schiphol-directeur niet meer houdbaar. “Deze zomer zijn we keihard geraakt. Iedereen heeft oplossingen gezocht. Als je dan weer geconfronteerd wordt met enorme rijen en kritiek richting zijn persoon. Dan is het logisch dat hij opstapt. Het is nu heel belangrijk dat er een opvolger komt. Ik hoop dat ze een topmanager binnenhalen met operationele capaciteit.” Voor Kers is het belangrijk dat er niet iemand vanuit de politiek wordt benoemd. “Dat het iemand is die met de politiek de discussie durft aan te gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Herfstvakantie

Hoewel er minder reizigers welkom zijn op Schiphol garandeert Arjan Kers van Tui dat iedereen op vakantie kan. “Het zal niet zonder enige slag of stoot zijn, maar de mensen die in de herfstvakantie weg willen, die gaan. Uitplaatsen is een mogelijkheid, maar annuleren is geen optie. ”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen