Lia van Bekhoven en Sybrand Buma over Liz Truss, de nieuwe premier van Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft een nieuwe premier. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss is de opvolger van Boris Johnson, en is daarmee de derde vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Kan ze haar grootse beloftes waarmaken? Correspondent Lia van Bekhoven en Sybrand Buma praten ons bij.

Liz Truss werd gister door ruim 80.000 leden van de partij verkozen tot nieuwe leider van de Britse Conservatieven. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Boris Johnson die het veld moest ruimen. “De Britse politiek is een meester in het veranderen van standpunten al naar gelang de tijd dat vraagt.”

Boris Johnson op achtergrond

“Haar overwinning heeft ook te maken met haar tegenstander Rishi Sunak, die eigenlijk mede wordt gezien als een van degenen die dolken in de rug van Boris Johnsen heeft gestoken”, constateert Sybrand Buma. “Eigenlijk is op de achtergrond van de verkiezing steeds Boris Johnson aanwezig. Ze is door 80.000 leden van de conservatieve partij gekozen, niet door miljoenen Britten. De leden van de partij zijn wat oudere mensen die totaal andere beelden hebben dan de gemiddelde Brit. Dit is in de kern het grote verschil met het Nederlandse systeem. Dat daar een premier op het schild wordt gehesen door 80.000 leden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lia van Bekhoven en Sybrand Buma terug.

Vergelijkbare artikelen