Sander Schimmelpenninck: ”Arbeid wordt te zwaar belast”

Hoe kan het dat de kloof tussen arm en rijk in Nederland alsmaar groter wordt? In zijn programma ‘Sander en de kloof’ stelde Sander Schimmelpenninck de ongelijkheid aan de kaak, maar daarna hij kreeg uit alle hoeken de vraag: wat kunnen we eraan doen? Hij geeft het antwoord in zijn pamflet ‘Sander en de brug’ en vertelt erover bij Op1.

Een groot probleem in de westerse wereld is volgens Schimmelpenninck dat arbeid te zwaar belast wordt, vooral in vergelijking met hoe kapitaal belast wordt zoals vermogenswinsten en erfenissen. ”We zijn heel erg gefocust op de uitgaven-kant. De prijzen stijgen, en kunnen we niet mensen helpen om hun energierekeningen te spekken? Maar niemand heeft het over de inkomsten-kant. En dat is natuurlijk veel belangrijker, duurzamer en structureler. Want we belasten onze salarissen kapot.”

Opkomst extreem-rechts

”Ik maak me oprecht zorgen over hoe de maatschappij zich ontwikkelt. Je ziet overal de opkomst van extreem-rechts. In Nederland is dat ook duidelijk aan de gang. Je hebt natuurlijk gewoon vervelende racisten, die zijn er altijd. Maar er zijn ook mensen die zich oprecht zorgen maken over hun eigen financiën. Danny Ghosen ging bij mensen in Ter Apel praten. Daar was ook een moeder die zei: ‘ik ben boos op die asielzoekers’. Uiteindelijk kwam eruit dat ze de zwemles van haar dochter niet kon betalen. Dat gaat in de beleving van veel mensen mis. Ze gaan die twee dingen met elkaar in verband brengen. Zij, die anderen, zorgen ervoor dat ik mijn rekeningen niet kan betalen. Nou, dat is een drama. Want dat is niet zo. Dat zijn twee dingen die niets met elkaar te maken hebben. De politiek moet werk maken van het ontkrachten van dat verhaal. En zorgen dat mensen die werken, die alles goed doen en precies doen wat de maatschappij van hen verlangt, dat die gewoon meer overhouden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Inkomen is inkomen

Schimmelpenninck verwacht dat zijn pamflet ‘Sander en de brug’ ergens in januari uitkomt. ”Ik probeer een bundeling te maken van ideeën die ik goed vind. Het belangrijkste is: inkomen is inkomen. We vinden het blijkbaar normaal dat een euro waarvoor je werkt tot wel vijftig procent belast wordt. Ook als je helemaal niet zo veel geld verdient gaat al snel vijfendertig procent van je inkomen naar de Belastingdienst of sociale premies. Maar elke euro die jij krijgt omdat je toevallig mazzel hebt uit een erfenis of vermogenswinst, je verkoopt je huis bijvoorbeeld met een grote overwaarde, daar betalen we geen of nauwelijks belasting over. Dat is niet normaal. Er is nog nooit iemand geweest die een goed argument had waarom een euro waarvoor je niets hebt gedaan, minder zwaar belast moet worden. Dat moet minimaal gelijk. Wat er dan gebeurt is dat met name mensen aan de onderkant die niet zo veel geld verdienen, dat die wat meer overhouden van dat salaris.”

Kijk hier het hele gesprek met Sander Schimmelpenninck terug. 

Vergelijkbare artikelen