”De NS heeft het bedrijf tot op de schil uitgeperst”

Er rijden vandaag de hele dag vrijwel geen treinen van de NS. Ook kan er geen alternatief busvervoer ingeschakeld worden. Het is de grootste staking sinds het personeel vorige week de estafettestaking is begonnen. Henri Janssen van FNV Spoor schuift aan bij Op1.

Geen NS-treinen vandaag

De FNV had voor vandaag een staking in Midden-Nederland aangekondigd, maar de top van de NS heeft zelf besloten om helemaal geen treinen te laten rijden. ”Ze moeten ook wel omdat ze alles gecentraliseerd hebben om het met minder mensen te kunnen doen. Maar dat betekent als je minder mensen allemaal op een plek bij elkaar zet, en die gaan staken, dat je nergens meer plekken hebt om het werk te doen.” Als de NS de zeggenschap in de regio durft neer te leggen, dan hadden er gewoon beperkt treinen kunnen rijden vandaag, zegt Henri Janssen. ”De vakmensen op de vloer kunnen gewoon van Leeuwarden naar Zwolle rijden en van Zwolle nog een stuk naar Utrecht. Maar alles is gecentraliseerd. Ze hebben er miljarden geld uitgehaald, er zijn 1400 vacatures, ze zijn vijf jaar achter elkaar gaan bezuinigen en ze hebben het bedrijf tot op de schil uitgeperst. Waardoor je nu geen ene drempel meer kan hebben en dan krijg je dit soort situaties.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henri Janssen terug. 

Vergelijkbare artikelen