Precies een jaar geleden greep de Taliban de macht in Afghanistan

Precies een jaar geleden greep de Taliban de macht in Afghanistan. De Taliban beloofde veel verbeteringen ten opzichte van hun eerdere machtsbewind tussen 1996 en 2001, maar hoe is het land er nu aan toe? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen bezocht het Afghanistan twee keer na de machtsovername van de Taliban en sprak er met verschillende Afghanen en de Taliban. Oud-correspondent Natalie Righton zette zich een jaar geleden in om zo veel mogelijk mensen met wie ze gewerkt heeft het land uit te krijgen, maar nog altijd zijn er Afghanen die achtergebleven zijn. Musa vluchtte een jaar geleden vanuit Kabul naar Nederland, nadat hij zijn familie had bezocht. 

Precies een jaar is de Taliban aan de macht in Afghanistan. Sinds de machtsovername is de situatie in het land hard achteruit gegaan. Vrouwenrechten worden steeds meer ingeperkt en het land verkeerd in een diepe economische crisis. Ook zijn er nog steeds Afghanen in het land die voor Nederlandse diplomaten en militairen hebben gewerkt en daarom gevaar lopen. Waarom zijn die mensen nog niet uit het land gehaald? Natalie Righton zette zich een jaar geleden in om zo veel mogelijk mensen met wie ze gewerkt heeft het land uit te krijgen. “Het is voor heel veel mensen ook wel gelukt. Er zijn zo’n 2300 mensen daar weggekomen, mede door hulp van Buitenlandse Zaken. Er zijn mensen die hier echt een nieuwe toekomst hebben gekregen.”

Uitzichtloos

Toch is lang niet iedereen het land op tijd ontvlucht en voor sommige Afghanen is de situatie een jaar later uitzichtloos, vertelt Righton. “Er zijn in ieder geval zo’n negenhonderd mensen die voor Nederland dingen hebben gedaan en daar nu vast zitten. Daarvan staan er ongeveer vijfhonderd op de evacuatielijst, maar er zijn ook nog drie, vierhonderd mensen die nooit op die lijsten terecht zijn gekomen. Er zijn in alle chaos mensen geweest die geen uitnodiging gekregen hebben en die mogen dan gewoon niet komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen