Marco Kraats, Alberto Schilder en Zohair El Yassini over het belang van vakmensen

Ons land kampt met een enorm tekort aan vakmensen. Elektriciens, schilders of loodgieters: ze zijn er steevast te weinig en dat maakt de specialisten alleen maar belangrijker. Met elektricien Marco Kraats en schilder ‘Alberto Schilder’ praten we over het belang van de vakman. Ook VVD-Kamerlid Zohair El Yassini schuift aan. Wat doet hij om technische mbo-opleidingen aantrekkelijker te maken?

Nederland kampt met een enorm tekort aan vakmensen. Van schilders tot elektriciens, ze zijn nauwelijks te vinden. En dat terwijl de vraag ernaar groot is. Hoe komt het dat jongeren niet enthousiast zijn voor dit soort beroepen? Alberto Schilder is, hoe kan het ook anders, schilder en snapt waarom jongeren afhaken. “Ik denk dat jongeren het wel willen, maar het is niet meer aantrekkelijk tegenwoordig. De werkdruk is enorm hoog, het moet allemaal sneller en de jongeren gaan dat ook aanvoelen.”

Ondergewaardeerd

Elektricien Marco Kraats denkt dat het vakmanschap ondergewaardeerd is. “Mensen die met hun handen werken worden toch een beetje ondergewaardeerd. Mensen willen op kantoor werken en zijn op zoek naar wat hogere banen. Ik denk dat dat er mee te maken heeft.” Alberto kan zich vinden in de woorden van Marco. “Als ik even voor de schilder mag spreken. Het is ook het beeld dat is ontstaan. Je loopt met een vieze broek, vieze handen. Je bent maar een schildertje. Men heeft ons zo ingepakt”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen