Het OM gaat camerabeelden gebruiken om afvaldumpers op te sporen

Boeren dumpten de afgelopen dagen asbest op snelwegen en staken hooibalen in brand. Bedrijven die de rotzooi wilden opruimen werden bedreigd. Volgens voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg zijn de acties van boeren levensgevaarlijk en strafbaar en moeten boeren onmiddellijk stoppen. 

Het Openbaar Ministerie gaat meer gebruik maken van de camera’s langs de snelweg om afvaldumpers op te sporen. Tot voor heen was dit niet mogelijk, maar inmiddels is er een afspraak gemaakt met Rijkswaterstaat. OM-baas Gerrit van der Burg: “Je kan de beelden live uitkijken. Die camera’s staan de hele dag aan, maar ze kunnen niet opgenomen worden. Er zijn nu afspraken gemaakt voor als situaties zich voordoen.”

Van der Burg benadrukt dat de camerabeelden nog steeds niet worden opgenomen. Dat is volgens de OM-voorman niet mogelijk. Ook kan hij niet zeggen of er al eerder naar de beelden rond de snelweg is gekeken. “Over of we beelden gebruiken van eerder, kan ik uit opsporingsbelangen niks zeggen. We zeggen nooit is over de methoden en de middelen die we inzetten.”

Afspraak

Wat is er dan concreet veranderd? Kan de politie niet nog steeds heel weinig als de beelden niet worden opgenomen? Dat is niet helemaal waar, zegt Van der Burg. “Wat er verandert, is dat er een samenwerkingsafspraak is tussen Rijkswaterstaat, OM en politie. Als er op beelden strafbare feiten worden gezien, kunnen die worden doorgegeven aan de politie. Op basis daarvan kan de politie verder actie ondernemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen