“Het toontje van Caroline van der Plas spreekt mensen aan”

De steun voor de boerenprotesten lijkt af te nemen, zegt I&O research, maar BBB schiet verder omhoog in de peilingen. Hoe verklaren we dit succes? We praten erover met politiek commentator Thomas van Groningen en opiniepeiler Gijs Rademaker.

In de peilingen schiet BBB van Caroline van der Plas omhoog. Ook opiniepeiler Gijs Rademaker ziet een hele duidelijke trend naar boven. Waar houdt dit op? “Het gaat richting de top 3 van politieke partijen op dit moment. Er zitten maar een paar zetels tussen, dus je kan zeggen dat D66, PVV en BBB de tweede partij van Nederland zijn.”

Taalgebruik

Hoe komt het dat BBB de afgelopen maanden zoveel meer steun krijgt? Gijs Rademaker: “We hebben dit letterlijk aan de mensen gevraagd. Het eerste dat wordt genoemd is een dooddoener: Caroline van der Plas en haar taalgebruik. Ze distantieert zich van het gedoe in Den Haag en vraagt zich in elk debat hardop af waar al die mensen en die partijen mee bezig zijn. Dat toontje spreekt mensen aan, want er gaat de afgelopen jaren natuurlijk nogal wat fout in Den Haag.

Daarbij komt dat BBB eigenlijk een ‘one-issue partij’ is. “Het gaat eigenlijk alleen over boeren en stikstof en dat is de afgelopen maanden natuurlijk het onderwerp van de dag”, zegt Rademaker. Dat laatste zorgt er voor volgens de opiniepeiler ook voor dat het maar de vraag is of BBB zo hoog in de peilingen blijft staan. “Dit zegt iets over nu. Stikstof is nu het onderwerp van de dag, maar als over een tijd wonen of immigratie weer het hoofdonderwerp wordt, moet je kijken wat er met die zetels gebeurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Gijs Rademaker en Thomas van Groningen terug. 

Vergelijkbare artikelen