”Als ik advies Rabobank gevolgd had, was ik nu failliet geweest”

De Rabobank is de grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland en zegt nu ‘’met gemengde gevoelens’’ terug te kijken op de jarenlange schaalvergroting in de veehouderij. Wat was de rol van de bank? Boerin Annemiek Koekoek moest fors uitbreiden van de Rabobank om een lening te krijgen, biologische boer Arie de Waart kreeg juist geen lening voor het verduurzamen van zijn boerderij. Ze zijn te gast bij Op1. 

De Rabobank zegt dat het met de kennis van nu destijds anders gehandeld zou hebben. ”Ik weet niet of ik hier echt blij van word, want ze betuigen geen spijt”, zegt boerin Annemiek Koekoek. ”Ik vind het een beetje laat.” ”Als het kalf eenmaal verdronken is, dempt men de put”, vult biologische boer Arie de Waart aan. ”Ik geloof er niet echt in.”

Verdubbelen

Toen Annemiek Koekoek aanklopte bij de Rabobank om een lening te krijgen om in te kunnen stappen bij het bedrijf van haar vader, kreeg ze te horen dat deze alleen verstrekt zou worden als het aantal koeien verdubbeld zou worden en dat er afscheid genomen moest worden van de akkerbouw. ”We waren verbijsterd. Wij wilden de akkerbouw niet weg doen. Mijn vader is akkerbouwer en ik zou de koeien gaan doen. Mijn vader is ook niet echt een koeienboer dus wij hadden helemaal geen zin om 200 koeien te gaan melken. Maar de Rabobank zei gewoon, ga er maar 200 melken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Failliet

Koekoek besloot uiteindelijk dat niet te doen en wist vrij gemakkelijk wel een lening te krijgen bij ABN-Amro. ”Maar ik kan me ook zo voorstellen dat er boeren zijn geweest die gedacht hebben dat de Rabobank het beste met ons voor zou hebben, dus laten we maar uitbreiden. Als wij toen hadden gedaan wat de Rabobank ons had geadviseerd, dan was ik nu gewoon failliet geweest.”

Kijk hier het hele gesprek met Annemiek Koekoek en Arie de Waart terug.

Vergelijkbare artikelen