”Wij hebben een beetje een achterlijke cultuur”

Nederlandse vrouwen werken het minst aantal uren van Europa. En dat terwijl er een groot arbeidstekort is. Moet er iets veranderen aan de cultuur van deeltijdwerkende moeders in Nederland? Dat bespreken we met AD-columnist Linda Akkermans, politiek commentator bij BNR Sophie van Leeuwen, journalist Liesbeth Staats en met gemeenteraadslid Christelijk Verbond Oldebroek Tom de Nooijer.

De Nederlandse vrouw werkt het minst aantal uren in heel Europa. Problematisch volgens Liesbeth Staats. ”Meisjes en vrouwen komen nu sneller van school en studie met hogere cijfers. Ze zijn in de meerderheid op de universiteiten. Dus er zit heel veel talent en creativiteit en skills die nu niet volledig worden ingezet. Er zijn veel Nederlandse vrouwen die thuis zijn, terwijl ze goed opgeleid zijn en heel hard nodig zijn. Bijna 75 procent van de Nederlandse vrouwen werkt part-time, tegenover 25 procent van de Nederlandse mannen. Dat is in Europa het allerhoogste percentage.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lekker leven

Toch piekert columnist Linda Akkermans er niet over om meer te gaan werken. ”Ik ben met elk kind een beetje minder gaan werken. Ik vind het echt een zaak van mijzelf en mijn man. Mijn man werkt 90 procent en ik 60 procent. Zolang wij samen prima rond kunnen komen en lekker kunnen leven zie ik echt niet in waarom ik meer moet gaan werken. Ik vind mijn werk hartstikke leuk, maar ik geniet er ook van om thuis te zijn en met mijn kinderen dingen te doen of een keer op een terras te zitten. Ga je mij meer loon geven of weet ik wat, ik ga het gewoon niet doen.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Achterlijke cultuur

Journalist Sophie van Leeuwen is half Frans en ziet dat er in Frankrijk een andere cultuur heerst als het aankomt op werkende vrouwen en zorg voor het kind. ”Ik vind dus echt dat wij soms een beetje een achterlijke cultuur hebben. In Frankrijk krijgen kinderen een warme maaltijd tussen de middag, drie gangen. Om vijf uur worden ze vrijgelaten. De staat zorgt voor het kind, een opvoeding en gezond eten. Daar heb je als ouder geen omkijken naar. Als er opvang nodig is, is dat ontzettend goedkoop. Dus het is eigenlijk voor iedereen geregeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen