Gert-Jan Segers en Corinne Ellemeet willen dat hatecrimes zwaarder bestraft worden

Misdrijven die voortkomen uit homohaat, antisemitisme en moslimhaat moeten zwaarder worden bestraft. Dat bepleiten Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Corinne Ellemeet van GroenLinks. Want met hatecrimes maak je niet één slachtoffer, daarmee discrimineer je de hele groep stellen ze. 

Zogenoemde hatecrimes, waarbij iemand wordt aangevallen om wie hij is, komt veel te vaak voor, vinden Gert-Jan Segers en Corinne Ellemeet. “Omdat iemand jood is, homo is of moslim is, is die een doelwit. Daarmee wordt een hele groep aangevallen. Een aanval op één is een aanval op allen en daarmee zie je hoe groot de impact hiervan is. Je ziet dat mensen niet meer naar de moskee durven, geen keppeltje meer op doen of niet hand in hand durven lopen. De impact op een hele groep is ontzettend groot.”

Overheid moet zich uitspreken

En dus vinden de twee politici dat dit strenger moet worden bestraft. “We willen de rechter in ieder geval de ruimte geven om strenger te kunnen straffen. Maar wat misschien net zo belangrijk is als de mogelijkheid om strenger te kunnen straffen, is dat wij als overheid ons hierover moeten uitspreken. Dat doe je met een wet. Met een wet zeggen we dat het onacceptabel is dat je iemand geweld aandoet, een moskee vernielt of een joodse school bedreigt, omdat je wil discrimineren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over hatecrime terug. 

 

Vergelijkbare artikelen