Mark Harbers over Schiphol en Lelystad Airport

Schiphol moet fors krimpen en het besluit over de opening van Lelystad Airport wordt nog eens twee jaar uitgesteld. Dat besloot het kabinet gisteren in de ministerraad. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers legt uit waarom en wat de gevolgen zijn.

Het aantal vliegbewegingen op Schiphol moet krimpen van 500.000 naar 440.000. Minister Harbers: ”Daarmee lossen we in ieder geval weer een stuk van de geluidsoverlast op en maken we een eind aan de situatie sinds zeven jaar. Zeven jaar geleden hebben we gezegd dat Schiphol meer vluchten mag doen dan is toegestaan in het besluit voor Schiphol. Daarbij is toegezegd als het maar op een manier gedaan wordt dat de startbanen die het minste geluidsoverlast veroorzaken het meest worden gebruikt. Als het ware gedogen we zeven jaar meer vluchten dan kan op Schiphol, dat hebben we wel transparant gedaan.”

Ingrijpen noodzakelijk

Volgens de minister is het echt noodzakelijk om nu in te grijpen. ”Ik had dit ook op zijn beloop kunnen laten. De kans is levensgroot dat dan net als bij andere problemen in Nederland de rechter voor ons gaat uitmaken dat we de grens over zijn. Als je ook hart hebt voor de luchtvaart in Nederland dan zul je ook op tijd moeten zorgen dat de basis onder die luchtvaart weer op orde is en dat je daarmee zekerheid aan die luchtvaartsector biedt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mark Harbers terug.

Vergelijkbare artikelen