Ad Melkert is fel tegen een PvdA-GroenLinksfractie

Voormalig PvdA-leider Ad Melkert is tegen een gezamenlijke PvdA-GroenLinksfractie in de Eerste Kamer. Drie dagen voordat de leden zich op het PvdA-congres uitspreken over een mogelijke fusie, is Melkert de eerste oud-partijleider die zich negatief uitspreekt over de samenwerking. Waarom? Hij schuift samen met opiniepeiler Gijs Rademaker, die vertelt hoe de rest van de PvdA-leden over de fusie denken, aan bij Op1.

Oud-PvdA leider Ad Melkert is fel tegen een fusie van de PvdA en GroenLinks. “Je schiet er niet veel mee op, omdat PvdA en GroenLinks echt andere mensen aanspreken. Dat is in de geschiedenis zo, dat is vandaag de dag nog zo. GroenLinks zit heel erg op het klimaat. Ik vind dat echt een prima partij in veel opzichten. Maar de PvdA zit op de sociale thema’s, rechtvaardigheid en een eerlijkere samenleving. We spreken veel meer ouderen of proteststemmers, die nu naar Baudet of Wilders zijn gegaan, aan.”

Basisprincipes

Volgens de voormalig partijleider gaat de doelgroep van PvdA niet op GroenLinks stemmen. “Daar geloof ik helemaal niks van. Dat is nooit gebeurd en zal ook nooit gebeuren. GroenLinks heeft ook een andere visie op de maatschappij. Zij willen de maatschappij heel radicaal veranderen, om veel betere dingen te kunnen doen. Heel sympathiek, maar de PvdA is altijd een partij geweest van de kleine stapjes.”

“Het is een ander electoraat dat je aanspreekt.” Het is het verschil in de basisprincipes, waardoor de PvdA en GroenLinks volgens Melkert niet moeten fuseren. “Als je dat nou samen doet, kan je niks sterker maken. Als je bij elkaar gaat zitten, snoep je misschien wat stemmen af van de SP of D66, maar daar wordt links niet sterker van.”

“Natuurlijk is het zo dat de kiezersgroepen verschillend zijn, daarin heeft meneer Melkert zeker een punt”, vertelt opiniepeiler Gijs Rademaker. “Maar u zegt dat ze niet op GroenLinks zullen stemmen, maar ze hoeven ook niet op GroenLinks te stemmen. Ze stemmen op een fusiepartij. Dat is toch iets anders dan stemmen op GroenLinks.”

Peilingen bij kiezers

“We doen het eigenlijk al jaren”, zegt Rademaker over de nieuwe peilingen over een fusie bij duizenden PvdA- en GroenLinks-stemmers. “68 procent van de GroenLinks-kiezers en 72 procent van de PvdA-kiezers vindt een fusie in de Eerste Kamer een goed plan. Maar dan is natuurlijk de vraag: ‘moeten de partijen echt fuseren?’ Daar zie je wel een ander verhaal. 44 procent van de kiezers van beide partijen is voor een fusie. Dat was hoger, ze zijn wat afgenomen.”

Maar het gaat volgens de opiniepeiler van EenVandaag om de groep die niet weet of ze voor of tegen een fusie zijn. “Een kwart van de kiezersgroepen zeggen op dit moment: ‘ik weet het niet zo.’ Wij hebben natuurlijk even gekeken waar het probleem zit in het hoofd van die twijfelende kiezers. Voor veel kiezers gaat het nu gewoon even te snel.” Daarnaast twijfelen veel kiezers over de cultuurverschillen en of het daadwerkelijk meer zetels oplevert.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ad Melkert en Gijs Rademaker terug.

Vergelijkbare artikelen