Is de FHM500 nog wel van deze tijd?

Als het aan For Him Magazine ligt is Abbey Hoes de mooiste vrouw van Nederland. De actrice staat bovenaan de FHM500, waarin het blad de 500 mooiste vrouwen van Nederland op een rijtje zet. Is en lijst als deze nog van deze tijd? Of is het eigenlijk een verkapte vleeskeuring? We bespreken het met FHM-hoofdredacteur Chris Riemens, LINDA.meiden-redacteur Gaby Boterkooper, oud-model Kim Kötter en All Time Favourite-award winnaar Kim Feenstra.

Een lijst met de vijfhonderd mooiste vrouwen van ons land. Jaarlijks wordt hij gepubliceerd door mannenblad FHM en jaarlijks komt er ook weer de nodige kritiek. Want is zo’n blad nog wel van deze tijd? LINDA.meiden-redacteur Gaby Boterkooper vindt van niet. “Vrouwen en jonge meiden kunnen heel onzeker worden van het schoonheidsideaal dat geschetst wordt door bijvoorbeeld de FHM500, maar natuurlijk ook door social media.”

Boterkooper hoopt juist dat lijsten als deze kunnen bijdragen aan een verandering van het geschetste schoonheidsideaal. “Je zou denken dat vrouwen een mannenblad als dit niet zouden lezen, maar door alle vrouwen die erin staan of genomineerd zijn, worden stemmen geworven, er wordt veel aandacht aan besteed en de shoots van de winnaar wordt bijvoorbeeld gepost. Het wordt ook de lijst met de mooiste vrouwen van Nederland genoemd en dan maak je geen kans om daar ooit in te staan omdat je niet aan het schoonheidsideaal voldoet.”

Divers

Kim Feenstra won dit jaar de All Time Favourite-award en begrijpt juist niet waarom Boterkooper zou tegen de lijst is zoals die nu is. Ze vraagt zich af wat dan precies het schoonheidsideaal is waar Boterkooper zo op doelt. “De lijst is toch juist divers en het is toch mooi dat daar ruimte voor wordt gemaakt? Ik snap dan niet wat er mis is met zo’n lijst.”

Boterkooper moet toegeven dat de lijst steeds diverser wordt, maar dat betekent volgens haar niet dat we er al zijn. “Als je kijkt naar wat voor vrouwen je op straat ziet lopen, zijn dat niet de vrouwen die je in zo’n lijst ziet. Dus ik of de mensen om ons heen, kunnen zich niet meten met de mensen die in de lijst staan. Ik merk aan mezelf ook dat ik er onzeker van wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de FHM500 terug.

Vergelijkbare artikelen